Beregn dine besparelser
Forfatter
Opdateret den
Læsetid
Jo længere din varmepumpe holder, jo flere år kan du nyde godt af billig og klimavenlig varme – uden at skulle tænke på udskiftning eller reparationer. Derfor er det værd at vide, hvad du kan forvente, og hvordan du selv kan være med til at forlænge levetiden.
Levetiden har stor betydning for den samlede økonomi, da en længere levetid betyder flere år med billig og klimavenlig varme uden hyppige udskiftninger eller reparationer.
Forskellige varmepumper har varierende levetid, hvor luft-til-luft varmepumper holder i 10-15 år, luft-til-vand varmepumper i 15-25 år, og jordvarmepumper kan holde op til 30 år.
Kvaliteten af varmepumpen har en direkte indvirkning på levetiden. Varmepumper af højere kvalitet kræver færre reparationer, er mere pålidelige og holder længere.
Regelmæssig service og vedligeholdelse forlænger levetiden og sikrer, at varmepumpen kører optimalt gennem årene.
Levetiden på en varmepumpe afhænger i høj grad af, hvilken type du vælger. Nogle modeller er designet til at være simple og kompakte, mens andre er mere omfattende løsninger, som til gengæld holder i mange årtier.
Herunder får du et hurtigt overblik over den typiske levetid for de mest almindelige typer varmepumper:
Forventet levetid: 10-15 år.
Forventet levetid: 15-25 år.
Forventet levetid: 20-30 år (De nedgravede jordslanger holder længere - helt op imod 50 år.)
Det kan måske være fristende at gå efter den billigste løsning, når du kigger på varmepumper. Specielt fordi en varmepumpe jo er en investering, der hurtigt løber op.
Men kvaliteten af selve varmepumpen spiller en afgørende rolle for, hvor længe den holder, og hvor problemfrit den kører i hverdagen.
Varmepumper fra velrenommerede producenter er ofte konstrueret med mere robuste materialer, har færre fejl og er bedre til at modstå det danske klima, hvor især fugten og kulden, som udedelen udsættes for, kan skabe problemer.
Derudover er komponenter som kompressor, ventilator og elektronik af højere kvalitet, hvilket mindsker risikoen for nedbrud.
En høj kvalitet betyder ikke bare længere levetid. Den høje kvalitet kommer også med:
Færre reparationer og lavere vedligeholdelsesudgifter
Mere stabil drift og bedre energieffektivitet over tid
Længere garantier og bedre adgang til reservedele
Hos 1KOMMA5° har vi naturligvis taget højde for alt dette i vores udvalg. Vores varmepumper er nøje udvalgt for deres høje kvalitet, driftssikkerhed og lange levetid, så du trygt kan investere i en løsning, der holder i mange år.
I din overvejelsesfase, er det naturligt at kigge på prisskiltet. Men det er vigtigt, at du ikke får tunnelsyn. Det er nemlig også vigtigt at undersøge, hvor lang tid du reelt kan regne med, at varmepumpen holder.
En billig varmepumpe med kort levetid kan i længden ende med at blive dyrere end en lidt dyrere model, der holder i mange flere år og kræver færre reparationer.
Jo længere levetid, jo længere tid har du også til at hente besparelserne hjem på varmeregningen. Og fordi varmepumper er så energieffektive, kan en kvalitetsmodel hurtigt tjene sig selv ind – særligt hvis den holder i 15-30 år uden større problemer.
Det handler med andre ord ikke kun om at finde den billigste løsning nu og her, men om at vælge den varmepumpe, der giver den bedste økonomi over tid.
Selvom en varmepumpe selvfølgelig er bygget til at holde i mange år, spiller du også en rolle i forhold til at sikre, at levetiden bliver så lang som muligt.
Her er nogle enkle, men vigtige, råd til hvordan du sikrer, at levetiden på din varmepumpe bliver så lang som muligt:
En varmepumpe skal passe til boligens størrelse og varmebehov. Er den for lille, vil den overbelastes. Er den for stor, kører den for korte cyklusser, hvilket også slider unødigt. Hos 1KOMMA5° hjælper vi altid med at finde den helt rigtige løsning til netop din bolig, så vi sikrer både komfort og holdbarhed.
Har du en varmepumpe med en fyldning, der er større end 1 kg kølemiddel, er et årligt serviceeftersyn lovpligtigt. Men selv hvis fyldningen er mindre, anbefaler vi, at du får et årligt serviceeftersyn. Serviceeftersynet fungerer i princippet som et sundhedstjek, hvor der bliver tjekket kølemiddel, komponenter og systemets ydeevne, så du undgår nedbrud og dyre reparationer.Læs mere: Service på din varmepumpe: Sådan sikrer du en effektiv drift
Luftfiltrene i indedelen kan samle støv og snavs, hvilket reducerer effektiviteten og slider på systemet. Rengør dem med jævne mellemrum – f.eks. hver anden eller tredje måned.
Udedelen skal kunne “trække vejret” frit for at fungere effektivt. Sørg derfor for, at der ikke ophobes blade, græsafklip, sne eller andet, som kan blokere lufttilførslen. Særligt i efteråret og om vinteren bør du tjekke hyppigt, ligesom det er en god idé at tjekke efter voldsomt blæsevejr.
For luft-til-vand varmepumper og jordvarmepumper er det vigtigt, at vandtrykket ligger stabilt mellem 1 og 2 bar. For lavt tryk kan skabe driftsproblemer og slitage, mens for højt tryk kan overbelaste systemet.
Selvom varmepumper er bygget til at holde i mange år, vil alle tekniske installationer før eller siden vise tegn på, at de nærmer sig slutningen af deres levetid. Det er en god idé at kende signalerne i god tid, så du kan planlægge en udskiftning og undgå at varmepumpen stopper med at virke midt i fyringssæsonen.
Her er nogle typiske tegn på, at din varmepumpe er ved at takke af:
Øget støjniveau: Begynder varmepumpen pludselig at larme mere end normalt? En slidt ventilator, løs kompressor eller defekte lejer kan føre til usædvanlige lyde. Det kan være et tidligt tegn på, at systemet ikke længere kører optimalt.
Højere elforbrug: Hvis du oplever, at din elregning stiger uden ændringer i dit forbrug, kan det skyldes, at varmepumpen er blevet mindre effektiv. Komponenter der er slidte, kræver mere strøm for at levere samme varme.
Dårlig varmeeffekt: Har du svært ved at holde huset varmt, selvom varmepumpen kører som normalt? Det kan være et tegn på, at kompressoren eller varmeveksleren ikke længere fungerer effektivt – eller at kølemidlet er ved at sive ud.
Hyppige driftsstop og fejlmeldinger: Flere fejlmeldinger og uforudsete afbrydelser i driften er et klart tegn på, at systemet er ved at være udtjent. Det gælder især, hvis du har haft teknikere ude flere gange inden for en kort periode.
Alder: Selvom din varmepumpe tilsyneladende stadig fungerer, skal du være opmærksom på dens alder. Er den over 15-20 år gammel (eller 25+ år for jordvarmeanlæg), er det fornuftigt at overveje en udskiftning (særligt hvis reparationerne begynder at hobe sig op).
Når din varmepumpe begynder at vise tegn på slitage, opstår det uundgåelige spørgsmål: Skal du få den repareret eller er det tid til at skifte den ud?
Der er ikke ét svar, der gælder for alle, men her er nogle grove tommelfingerregler, som kan hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning:
Fejlen er afgrænset og nem at udbedre (f.eks. en løs sensor eller defekt ventil).
Varmepumpen er under 10 år gammel og ellers fungerer uden problemer.
Reparationen er væsentligt billigere end en ny installation.
Din varmepumpe er over 15–20 år gammel (for jordvarme over 25).
Den kræver hyppige reparationer eller har nedsat effektivitet.
Reservedelene er blevet dyre eller svære at skaffe.
Du kan opnå bedre økonomi og ydeevne med en ny, mere energieffektiv model.
Hos 1KOMMA5° hjælper vi dig gerne med at vurdere, om det bedst kan betale sig at reparere eller investere i en ny varmepumpe.
Vores rådgivere står klar med ærlig vejledning og løsninger, der passer til både dit hjem og din økonomi.
Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder, og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.
Priser og omtaler i medier.
Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.
Overvejer du at investere i et intelligent energisystem? Vi hjælper dig med at skræddersy det perfekte energisystem til dit hjem, så du er sikret den grønneste og billigste energi muligt.
Vi hjælper med papirarbejdet og står altid klar med personlig rådgivning. Uanset om du har spørgsmål eller brug for service, kan du altid regne med vores hjælp.
Vi sikrer en gnidningsfri levering og installation af dit skræddersyede energisystem. Fra dag ét kan du høste fordelene ved billig og grøn energi i dit hjem.
Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.
Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.
Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.
Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.
Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.
Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.
Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.
Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.
Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.
Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.
Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.
1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.
I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.
Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.
Med solceller vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placeret, og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.
Med Heartbeat og Energy Trader kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.