Beregn dine besparelser
Forfatter
Opdateret den
Læsetid
Men hvor skal varmepumpens enheder så placeres for at få den bedste ydelse og mindst mulige gener? I denne guide gennemgår vi de vigtigste faktorer, du skal tage højde for, så din varmepumpe fungerer optimalt fra dag ét.
Placeringen af varmepumpens udedel påvirker både dens effektivitet og dit naboskab. En forkert placering kan således føre til højere strømforbrug og støjgener.
Sørg for at udedelen har god luftcirkulation, ikke er klemt inde i et skur eller et hjørne og at den står mindst 30-50 cm fra vægge og buske.
Placer udedelen tæt på indedelen for at minimere varmetab og spare på både elregningen og installationsomkostningerne.
Tjek støjreglementet i din kommune, og sørg for at varmepumpen placeres strategisk, så du undgår at forstyrre dine naboer – gerne mindst 3-4 meter fra skel.
Hvis du overvejer at investere i en varmepumpe – eller måske allerede har gjort det – har du sikkert en række praktiske spørgsmål.
Et af dem er formentlig “Hvor skal jeg placere udedelen af varmepumpen?”.
Det spørgsmål er vigtigt, da placeringen af varmepumpens udedel har betydning for både din varmepumpes effektivitet og for dit forhold til naboerne.
Når det kommer til placeringen af udedelen på luft-til-vand varmepumper og luft-til-luft varmepumper, skal du tage mange af de samme forholdsregler. De fungerer nemlig grundlæggende på den samme måde – altså ved at suge energien fra luften omkring sig ind i varmepumpen og omdanne denne til varm luft eller brugsvand.
De er også omtrent samme størrelse, hvorfor placeringsmulighederne er nogenlunde ens.
Læs mere: Luft-til-luft varmepumpe: Ren energi og store besparelser
De to primære aspekter, du skal forholde dig til, er støj og effektivitet.
Hvad angår effektiviteten, er det afgørende, at udedelen ikke placeres klemt inde mellem vægge, buske eller i et lukket skur, hvor den får svært ved at arbejde effektivt. Det betyder højere strømforbrug og dårligere varmeudbytte.
Samtidig er der støjen at tage højde for. Selvom moderne varmepumper er støjsvage, kan du minimere eventuelle gener ved at placere den strategisk i forhold til både dit eget hjem og dine naboer.
Heldigvis er der enkle tommelfingerregler, der sikrer, at din varmepumpe fungerer optimalt.
Sørg for god luftcirkulation: Sørg for mindst 30-50 cm luft på siderne og mindst 1 meter foran varmepumpen. Hvis den ikke kan få nok luft, skal den arbejde hårdere, og det koster både på elregningen og levetiden.
Placér den tæt på indedelen: Jo kortere rørføring, jo mindre varmetab. Det betyder bedre økonomi og en mere effektiv varmepumpe.
Undgå indelukkede hjørner: Hvis udedelen placeres i et hjørne eller i et skur uden ordentlig ventilation, kan varmepumpen få problemer med lufttilførslen. Det betyder lavere ydelse og højere støjniveau.
Tag hensyn til støj: Vil du undgå, at din varmepumpe forstyrrer nattesøvnen eller irriterer naboerne? Så undgå at placere den lige uden for soveværelsesvinduer eller tæt på naboskellet.
Når det drejer sig om jordvarmepumper, skal du forholde dig til nogle andre aspekter. De har nemlig ikke en udedel på samme måde som luft-til-vand og luft-til-luft varmepumper.
Jordvarmpumpens udedel består nemlig af adskillige meter jordslange, som skal graves ned i jorden på din grund. Den største problematik kan altså være, om du har plads nok til dette.
Som tommelfingerregel skal du bruge 2-3 m² jordareal pr. m² boligareal.
Læs mere: Jordvarmepumpe til bæredygtig opvarmning af dit hus
Når du skal udvælge din varmepumpe, er det en god idé at undersøge, hvorvidt den er kompatibel med et intelligent styresystem, der giver dig mulighed for at overvåge dine grønne varme- og energiløsninger.
Hos 1KOMMA5° har vi udviklet Heartbeat, som kan blive din nye personlige assistent, når det kommer til billige og grønne løsninger. Heartbeat overvåger nemlig dit forbrug, vejrudsigten og den lokale elpris, så du altid bliver forsynet med den billigste og grønneste strøm muligt.
Når du lægger dig fast på placeringen af din varmepumpes udedel, er det ikke kun effektivitet og holdbarhed, du skal tænke på – støjreglerne spiller også en vigtig rolle. Hvis varmepumpen larmer mere end de tilladte grænseværdier, kan det resultere i klager fra naboer og i værste fald et krav fra kommunen om at flytte eller afmontere den.
Mange kommuner bruger nemlig Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser, som fastsætter, hvor meget din varmepumpe må støje ved naboens bolig.
De er som det ses i skemaet her.
Er du i tvivl om, hvor meget din varmepumpe vil støje i praksis? Så kan du bruge Energistyrelsens Støjberegner til at teste forskellige placeringer, før du beslutter dig. På den måde sikrer du en optimal placering – både for dig selv og for dine naboer.
(Kilde: Miljøstyrelsen)
Placeringen af indedelen af din varmepumpe er afgørende for både varmefordelingen, energieffektiviteten og selve installationen. Uanset om du har en luft-til-luft, luft-til-vand eller jordvarmepumpe, er det vigtigt at vælge det rette sted i boligen, så du får mest muligt ud af din investering.
Indedelen af en luft-til-luft varmepumpe fungerer som en varmeblæser, der spreder varmen rundt i rummet. For at sikre optimal varmefordeling bør den placeres:
Centralt i boligen, helst i en stor stue eller et fællesrum, hvor luften kan cirkulere frit.
På en ydervæg, så rørføringen til udedelen bliver så kort som muligt – det minimerer varmetab og gør installationen lettere.
I passende højde afhængigt af om du har en vægmodel, gulvmodel eller loftmodel. En vægmonteret model bør hænge højt, så den kan sende varmen effektivt ud i rummet.
Har du en luft-til-vand varmepumpe eller et jordvarmeanlæg, fungerer indedelen som en styringsenhed, der fordeler varme til gulvvarme, radiatorer og brugsvand. Her er det ikke nødvendigt at tænke på luftcirkulation, men snarere sværheden af installationen og tilkobling til dit VVS-system.
Den optimale placering er i bryggerset, kælderen eller et teknikrum, hvor du i forvejen har andre VVS-installationer.
Det er en fordel at placere den tæt på varmtvandsbeholderen og varmerørene, så du undgår unødig rørføring og varmetab.
Læs mere: Montering og installation af varmepumpen i dit hjem
Som vi kort har berørt, er det vigtigt at placere indedelen og udedelen så tæt på hinanden som muligt, når du installerer en varmepumpe.
Jo kortere rørføring der er mellem de to enheder, desto mindre varmetab opstår der, hvilket betyder, at varmepumpen kan arbejde mere effektivt og bruge mindre strøm. En lang rørføring øger risikoen for energitab, hvilket kan gøre din varmepumpe mindre økonomisk i drift.
En kort afstand mellem enhederne kommer samtidig med praktiske fordele. Installationen bliver således billigere og mere simpel, da der skal bruges færre materialer og mindre tid på at trække rør.
Typisk vil du for den enkelte varmepumpe-model kunne se, hvor langt der maksimalt bør være mellem indedel og udedel.
Der er ikke nogle faste regler for, hvor mange meter væk fra skellet, som din varmepumpes udedel må stå. Så er den del afklaret. Det du dog skal være opmærksom på er, hvorvidt placeringen af din varmepumpe kommer til at bringe dig i problemer i forhold til støjgrænserne.
Jo tættere du placerer din varmepumpe på skellet, jo større sandsynlighed er der for at din nabo kan høre varmepumpen og potentielt blive generet af den.
Derfor er det en god idé at placere sin varmepumpe minimum 3-4 meter væk fra skel.
Hvis du er nået hertil, har du nok forstået, hvor vigtig placeringen af din varmepumpe er. En forkert placering kan forringe effektiviteten og skabe støjgener for både dig og din nabo.
Her får du derfor en praktisk tjekliste, der hjælper dig med at træffe de rigtige valg, når du skal finde den bedste placering til din varmepumpe:
God luftcirkulation: Sørg for mindst 30-50 cm frirum på siderne og mindst 1 meter foran varmepumpen, så den kan optage og afgive luft effektivt.
Tæt på indedelen: Jo kortere rørføring, jo mindre varmetab og mere effektiv drift. En kort afstand mellem enhederne sparer også penge på installationen.
Ikke i indelukkede områder: Undgå at placere udedelen i små hjørner, skure eller mellem tætte vægge, da det kan hæmme luftcirkulationen og gøre varmepumpen mindre effektiv.
Tag hensyn til støj: Placer varmepumpen væk fra soveværelsesvinduer og overvej også støjdæmpende tiltag som hegn eller anden beplantning.
Overhold støjreglementet: Tjek de lokale støjgrænser og brug Energistyrelsens Støjberegner til at sikre, at din varmepumpe ikke overskrider tilladte lydniveauer ved naboens bolig.
Afstand til skel: Selvom der ikke er faste regler for afstand til skel, anbefales det at placere udedelen mindst 3-4 meter fra skellet for at minimere risikoen for naboklager.
Ved at følge disse retningslinjer sikrer du, at din varmepumpe fungerer optimalt, holder driftsomkostningerne nede og at du samtidig forbliver en god nabo.
Hos 1KOMMA5° kender vi til dine behov. Vi arbejder med grønne varme- og energiløsninger til hjemmet, som er både nemme i brug, sikre i drift og stilrene i sit design.
Hos os kan du finde varmepumper som både er energieffektive, konkurrencedygtige, energibesparende - og som har en høj energiklasse på A++. Varmepumperne kan give dig et perfekt indeklima, temperatur og luftkvalitet hele året rundt, mens de udnytter de vedvarende energikilder fra naturen omkring dig.
Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder, og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.
Priser og omtaler i medier.
Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.
Overvejer du at investere i et intelligent energisystem? Vi hjælper dig med at skræddersy det perfekte energisystem til dit hjem, så du er sikret den grønneste og billigste energi muligt.
Vi hjælper med papirarbejdet og står altid klar med personlig rådgivning. Uanset om du har spørgsmål eller brug for service, kan du altid regne med vores hjælp.
Vi sikrer en gnidningsfri levering og installation af dit skræddersyede energisystem. Fra dag ét kan du høste fordelene ved billig og grøn energi i dit hjem.
Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.
Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.
Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.
Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.
Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.
Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.
Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.
Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.
Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.
Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.
Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.
1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.
I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.
Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.
Med solceller vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placeret, og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.
Med Heartbeat og Energy Trader kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.