Beregn dine besparelser
Forfatter
Opdateret den
Læsetid
Men hvordan får du din varmepumpe installeret, hvor på dit hus skal den monteres, og hvad koster det? Her kan du få svar på alle dine spørgsmål om installation af din nye, grønne varmepumpe.
Både prisen og installationen af din varmepumpe afhænger af typen af varmepumpe.
Du skal have hjælp til at installere din varmepumpe, håndtere kølemidlet og koble den til dit centralvarmesystem.
Jordvarmepumpen er både dyrest og mest omfattende i installation men kan give dig store besparelser på længere sigt. Luft-til-luft varmepumpen er mindst omfattende.
Det kræver en autoriseret installatør at montere din varmepumpe.
Der findes tre forskellige typer varmepumper, som udvinder varmeenergien udenfor din bolig til at opvarme dit hjem med: Luft-til-luft varmepumper, luft-til-vand varmepumper og jordvarmepumper.
Varmepumperne bruger forskellige teknikker til at opvarme dit hjem. Mens luft-til-luft varmepumpen sender varm luft ud gennem en ventilator i varmepumpens indedel, så sender luft-til-vand varmepumpen og jordvarmepumpen opvarmet vand gennem dine radiatorer eller gulvvarme.
Du skal have hjælp til at montere varmepumpen i dit hjem, fordi det både ofte kræver en professionel montering at opsætte varmepumpens dele - men også fordi varmepumpen består af et kølemiddel, som man skal være autoriseret for at håndtere.
Derfor skal du altså både have hjælp til at håndtere kølemidlet og til at montere selve varmepumpens dele. Eftersom de forskellige typer varmepumper udvinder varmeenergien på forskellig vis, er monteringen også forskellig, og der er forskellige regler alt efter, hvilken type varmepumpe du har.
Læs også: Hvad er en varmepumpe?
De tre typer varmepumper udvinder varmeenergien fra de omkringliggende varmekilder på forskellig vis. Derfor kræver det også forskellige former for installation at montere hver type varmepumpe i hjemmet.
Varmepumpernes evner afspejles i, hvor omfattende den er at installere.
Både luft-til-vand varmepumpen og jordvarmepumpe kan fungere som din primære varmekilde og forbindes til dit centralvarmesystem, så den opvarmer dit brugsvand. Derimod fungerer luft-til-luft varmepumpen bedst som sekundær varmekilde og kan ikke opvarme dit brugsvand.
Derfor er et driftsikkert og energieffektivt jordvarmeanlæg også mest omfattende at installere, mens de mindre luft-til-luft varmepumper er mindst omfattende. Læs om installationen af de forskellige varmepumper herunder.
Luft-til-luft varmepumpen er den varmepumpe, der kræver mindst renovering. Denne varmepumpe består nemlig blot af to primære dele: en udendørs del, som trækker luften udefra ind i din bolig, og en indedel, som sender det opvarmede luft ud i din bolig.
Den indendørs del er ofte under en meter høj og bred, og det giver stor frihed i forhold til installationen. Eftersom denne type varmepumpe ikke skal kobles til din varmtvandsbeholder for at opvarme dit brugsvand, har du friheden til at placere varmekilden dér, hvor du har mest brug for den.
Læs vores tre gode råd til placering af varmepumpen længere nede på siden.
Både ja og nej. Du må gerne selv montere varmepumpens indedel og stille den udendørs del klar foran din bolig. Men selve tilslutningen af varmepumpen skal ske af en autoriseret installatør.
Det skyldes, at luft-til-luft varmepumpen indeholder et kølemiddel, som er den metode, varmepumpen bruger til at øge temperaturen på luften, varmepumpen har trukket ind udefra. Som før nævnt, skal man være autoriseret for at håndtere dette kølemiddel.
Luft-til-vand varmepumpen er et populært valg, fordi denne type varmepumpe både er energieffektiv og ikke kræver en særlig omfattende installation.
Luft-til-vand varmepumpen består af en udendørs del, som trækker luft ind udefra, og en indedel, som er forbundet til dit centralvarmesystem. Installationen kræver derfor at du har plads til en varmepumpe på størrelse med et køleskab tæt på din varmtvandsbeholder, så det opvarmede vand kan løbe gennem dine radiatorer og gulvvarme. Varmepumpens udendørsdel optager ikke mere plads end blot 2-3 m2.
Læs om din radiators rolle, når du har varmepumpe.
Denne type varmepumpe er altså en smule mere omfattende end luft-til-luft varmepumpen, fordi den forsyner dig og din bolig med både højere temperaturer og varmt brugsvand.
Nej, du må ikke installere din luft-til-vand varmepumpe selv. Installationen skal udføres af en autoriseret installatør. Du skal nemlig både have hjælp til at håndtere kølemidlet og tilslutte varmepumpens indedel til dit centralvarmesystem.
Til gengæld har du naturligvis lov til at have præferencer i forhold til, hvor varmepumpen skal placeres - så længe det er i nærheden af din varmtvandsbeholder.
Jordvarmepumpen er en af de mest energieffektive varmesystemer, du kan investere i, men den er også tilsvarende dyrere og mere omfattende i installation end de andre varmepumper.
Ved installationen af jordvarmepumpen bliver varmepumpens slanger gravet ned under jordens øverste jordlag på din grund. Gennem slangerne løber der væske, som optager varmeenergien fra jorden omkring.
Installationen kræver altså, at jorden på din grund graves op, så varmepumpens slanger kan anlægges. Derudover skal varmepumpens indendørs del også monteres og tilsluttes din varmtvandsbeholder. Indedelen er typisk på størrelse med et køleskab.
Læs også: Hvilken vandvarmer skal du vælge?
Nej, du må ikke installere din jordvarmepumpe selv. Installationen af dit jordvarmeanlæg skal udføres af en autoriseret installatør.
Dog kan du selv bestemme, hvornår du ønsker din jordvarmepumpe installeret, så din grund skånes mest muligt. Du kan med fordel vælge jordvarmepumpen, hvis du i forvejen står overfor en større renovering eller endnu ikke har anlagt haven i dit nye hus.
Prisen på installationen af din varmepumpe afspejler, hvor omfattende installationen er. Derfor vil installationen af jordvarmepumpen være dyrest, mens luft-til-luft varmepumpen vil være billigst. Her er en oversigt over de typiske priser på installation:
En luft-til-luft varmepumpe koster typisk mellem 15.000 og 25.000 kr. i installation.
En luft-til-vand varmepumpe koster typisk omkring 35.000 kr. i installation.
En jordvarmepumpe koster typisk mellem 140.000 og 180.000 kr. i installation.
Hvis du vil opgøre, hvilken varmepumpe der samlet set er den billigste løsning, skal du tage flere faktorer i betragtning end kun prisen på selve varmepumpen og installationen. Det handler nemlig i sidste ende om varmepumpens effektivitet og levetid, når du skal finde ud af, hvilken varmepumpe der bedst kan betale sig for dig.
Som du kan se på tabellen her, så er der en sammenhæng mellem, hvor effektiv varmepumpen er, og hvor dyr installationen også er. Det er derfor individuelt for dig, din bolig og dit varmebehov, hvilken varmepumpe det bedst kan betale sig at investere i.
Læs også: Hvad koster en varmepumpe?
Selvom du skal have professionel hjælp til at installere din varmepumpe, så har du stadig selv noget at skulle have sagt i forhold til varmepumpens placering. Her er tre gode huskeregler, som du kan have i baghovedet, når varmepumpen skal monteres.
Hvis du har luft-til-luft varmepumpe, skal du tænke over at placere varmepumpen centralt, så du kan få mest gavn af varmen. Placér eksempelvis varmepumpen i din dagligstue eller tæt på soveværelset, så varmen kan fordele sig bedst muligt. Husk også på, at varmen stiger opad. Hvis du har flere etager i dit hus, kan du derfor med fordel placere varmepumpen i stueetagen, så varmen udnyttes bedst muligt.
Ved både luft-til-vand varmepumpen og luft-til-luft varmepumpen, skal du vælge en placering, som er ideel både til udedelen og indedelen. Indedelen skal placeres på en ydermur, så de to dele kan forbindes til hinanden, og så er det vigtigt, at den har både 15-20 centimeter til loftet og over 1,5 meter til gulvet. Det er en god idé at placere udedelen på beton eller solid jord, så varmepumpen står stabilt og fungerer driftssikkert.
Når du skal vælge placeringen til din varmepumpe, er det også vigtigt at tænke over eventuel støj fra varmepumpen. Særligt udedelen kan have en lav brummende lyd, som kan opleves som forstyrrende, hvis den er placeret tæt på dit soveværelsesvindue. Find derfor en god mellemting mellem en central placering og et sted, hvor du skånes for den mulige driftstøj.
Selvom du skal have professionel hjælp til at installere din varmepumpe i dit hjem, så vil varmepumpen give dig store besparelser på længere sigt, ved at forsyne dig med billig og miljøvenlig varme.
Hos 1KOMMA5° kan du finde konkurrencedygtige varmepumper, der både vil forsyne dit hjem med bæredygtig varme og smelte sammen med din indretning. Vores varmepumper er driftsikre og energieffektive, så du er sikret lang levetid på din nye varmeforsyning efter installationen er overstået.
Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder, og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.
Priser og omtaler i medier.
Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.
Overvejer du at investere i et intelligent energisystem? Vi hjælper dig med at skræddersy det perfekte energisystem til dit hjem, så du er sikret den grønneste og billigste energi muligt.
Vi hjælper med papirarbejdet og står altid klar med personlig rådgivning. Uanset om du har spørgsmål eller brug for service, kan du altid regne med vores hjælp.
Vi sikrer en gnidningsfri levering og installation af dit skræddersyede energisystem. Fra dag ét kan du høste fordelene ved billig og grøn energi i dit hjem.
Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.
Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.
Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.
Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.
Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.
Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.
Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.
Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.
Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.
Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.
Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.
1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.
I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.
Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.
Med solceller vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placeret, og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.
Med Heartbeat og Energy Trader kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.