Økonomien i en varmepumpe.

Hvis du overvejer at investere i en varmepumpe, er du formentlig nysgerrig på økonomien i det. For selvom det selvfølgelig er dejligt at få en grønnere og mere bæredygtig opvarmningsløsning til hjemmet, kan den faktor for de fleste ikke stå alene – det skal også gerne kunne betale sig i kroner og øre.

For lad os være ærlige: en varmepumpe er ikke en ubetydelig investering. Men den gode nyhed er, at for mange danske husejere vil en varmepumpe være en god investering, da besparelserne på elregningen over tid indhenter den indledende investering.

Men for at blive klogere på, hvordan økonomien i en varmepumpe vil være i netop din situation, kræver det, at du ved lidt mere om, hvad en varmepumpe overhovedet koster, hvor store de månedlige besparelser er og om der er mulighed for tilskud.

Det er heldigvis netop det, vi dykker ned i her, så du kan få et klart og jordnært billede af, hvordan økonomien i en varmepumpe ser ud for dig.

Hus med varmepumpe og solceller

Få indblik i tallene og find ud af, hvorfor en varmepumpe er en god investering.

Når du skal undersøge økonomien i en varmepumpe, er det ikke kun prisen på varmepumpen, du skal tænke over. Du bør også overveje installations- og serviceomkostninger og hvor lang tid den holder, ligesom du også bør kigge nærmere på, hvilke muligheder der findes for at få tilskud eller fradrag, som kan gøre dit køb endnu mere attraktivt.

Samtidig skal du også huske på, at en varmepumpe formentlig øger værdien af din bolig. 

Det skyldes den dynamik, at din boligs energimærke tit vil blive forbedret med en varmepumpe – og når din boligs energimærke forbedres, stiger værdien af din bolig typisk også. En tommelfingerregel siger, at din boligs værdi øges med 70.000-100.000 kr. (eller 5%)  pr. trin, som energimærket forbedres.

I afsnittene herunder kommer vi ind på de forskellige aspekter af varmepumpens økonomi, så du kan få svar på alle de praktiske spørgsmål, du sikkert har lige nu. Undervejs vil du finde links til mere dybdegående artikler, så du let kan finde rundt og få helt styr på tallene.

Varmepumpe fra 1KOMMA5°

Varmepumper af høj kvalitet fra Daikin.

Med varmepumper fra Daikin får du innovativ og klimavenlig teknologi til dit hjem.  

Når du vælger Daikin, vælger du kvalitet, innovation og pålidelighed. Deres varmepumper er nemlig særlig kendte for deres energieffektivitet, pålidelighed og miljøvenlige teknologi.

Daikins varmepumper tilbyder dig:

  • Maksimal energieffektivitet: Udnytter op til 75% energi fra luft og opnår A+++ energimærkning.

  • Støjsvagt design: Kun 35 dBA i lav-lydtilstand – næsten lydløs. 

  • Lange garantier og høj pålidelighed: Bygget til at holde med egenudviklede kvalitetskomponenter.

  • Mere klimavenlig end tilsvarende varmepumper: Reducerer CO2-udledningen med op til 70%.

  • Pladsbesparende design: Med et kompakt design fylder Altherma-enhederne mindre end 0,36 m² og integreres problemfrit i både store og små boliger​.

  • Japansk design, produceret i Europa: Prisvindende design tilpasset nordisk klima (fungerer ned til -28°C.).

  • Fleksible kombinationer: Skræddersy løsninger med opvarmning, køling og zonestyring for optimal komfort i hele hjemmet.

  • Heartbeat-kompatibel: Styr og overvåg systemet med tilkobling til Heartbeat AI.

Daikin varmepumpe

Hvad er prisen på en varmepumpe?

Prisen varierer alt efter typen af varmepumpe og hvilken model det er. En luft-til-luft varmepumpe kan du få fra omkring 15.000 kr., en luft-til-vand varmepumpe til omkring 150.000 kr. mens et komplet jordvarmeanlæg kan koste op mod 185.000 kr. med alt inkluderet.

Det lyder måske af meget, men til gengæld kan du skære 10.000-20.000 kr. af din varmeregning hvert eneste år

Installations-omkostningerne varierer også meget efter, hvilken type varmepumpe du vælger. 

Luft-til-luft og luft-til-vand varmepumper ligger i lejet 15.000-35.000 kr., mens en jordvarmepumpe er noget dyrere at installere. Den noget større pris skyldes, at jordvarmepumpens varmeledende rør skal graves ned på din grund, hvilket er en omfattende proces.

Rådgivning af varmepumper

Hvad koster en varmepumpe om året?

Driften og serviceudgifterne afhænger af, hvor meget varme du har brug for – og hvilken løsning, du vælger. Regn med omkring 600-1.700 kr. i månedlige driftsomkostninger i gennemsnit.

I dét regnestykke skal du også huske på, at hvis du har varmepumpen som din primære varmekilde, har du også mulighed for at få reduceret elafgift, hvilket gør det endnu mere økonomisk attraktivt. 

Desuden har du mulighed for at få tilskud på op til 27.000 kr. til installationen gennem Varmepumpepuljen.

Læs mere: Hvad koster en varmepumpe? Og hvordan kan du få tilskud til den?

Billede af varmepumpe ved hus

Interesseret i at høre mere?

Vi har gjort det nemmere end nogensinde at få vedvarende energi til dit hjem, uden at du skal røre en finger. Udfyld formularen herunder og se, hvad du kan spare med et solcelleanlæg.

EUPD top brand PV installer pris

Priser og omtale i medier.

Sådan får du reduceret din elafgift

Hvis du bruger el som din primære varmekilde – f.eks. via en varmepumpe – kan du få reduceret elafgift og dermed spare betydeligt på elregningen. 

Den reducerede afgift gælder for det elforbrug, der overstiger 4.000 kWh om året. Her falder prisen til blot 1 øre pr. kWh inkl. moms, som er et kæmpe fald fra de normale 90 øre pr. kWh inkl. moms. 

Det betyder en potentiel besparelse på op til 19.000 kr. om året for en gennemsnitlig familie.

For at få reduceret elafgift skal din bolig være registreret i BBR med el som primær varmekilde, være helårs- eller fritidsbolig og dit forbrug skal overstige 4.000 kWh. 

Du ansøger nemt via din eludbyder, og godkendelsen gælder med tilbagevirkende kraft i op til 3 år.

Daikin varmepumpe fra 1KOMMA5°

Få tilskud til din varmepumpe gennem Varmepumpepuljen

Varmepumpepuljen giver dig i 2025 mulighed for at få op til 27.000 kr. i tilskud, hvis du skifter din gamle varmeløsning ud med en mere klimavenlig varmepumpe. Puljen åbnede den 25. februar og uddeles efter først-til-mølle-princippet. 

For at søge tilskuddet skal din bolig være en helårsbolig uden adgang til fjernvarme, og du skal udskifte et olie-, gas- eller pillefyr med enten en luft-til-vand varmepumpe eller en jordvarmepumpe.

Ansøgningen foregår digitalt via Energistyrelsens hjemmeside, og hvis du opfylder kravene, kan du få tilskuddet udbetalt med tilbagevirkende kraft, hvis du husker at anmode om det inden for ét år. 

Udover tilskuddet får du en energieffektiv løsning, der kan sænke dine varmeregninger og give dig bedre kontrol over dit varmeforbrug – især hvis du kombinerer varmepumpen med solceller og energistyring.

Læs mere: Varmepumpepuljen 2025: Få tilskud til din varmepumpe

Varmepumpe med blomster

Hvor meget strøm bruger en familie?

Mange danskere undrer sig over, hvor meget strøm de egentlig bruger og hvordan de ligger i forhold til gennemsnittet. 

En typisk familie på fire personer i Danmark bruger omkring 4.500 kWh om året.

Hvis du investerer i en varmepumpe, skal du regne med, at dette forbrug stiger ret markant. Det er ikke urealistisk, at dit elforbrug runder 10.000 kWh årligt. Til gengæld vil dine varmeudgifter reduceres voldsomt eller helt elimineres.

Vejledning i forbindelse med varmepumper fra 1KOMMA5°

Oplevelsen med 1KOMMA5° - på tværs af verden.

Det har aldrig været nemmere at få et energisystem til dit hjem.

Det skal ikke være svært at gøre en forskel for klimaet og din økonomi. Vi gør vedvarende energi nemt ved at tage dig i hånden fra tanke til handling – uden at du skal løfte en finger.

Få et skræddersyet tilbud

Overvejer du at investere i et intelligent energisystem? Vi hjælper dig med at skræddersy det perfekte energisystem til dit hjem, så du er sikret den grønneste og billigste energi muligt.

Personlig rådgivning

Vi hjælper med papirarbejdet og står altid klar med personlig rådgivning. Uanset om du har spørgsmål eller brug for service, kan du altid regne med vores hjælp.

Vi installerer dit energisystem

Vi sikrer en gnidningsfri levering og installation af dit skræddersyede energisystem. Fra dag ét kan du høste fordelene ved billig og grøn energi i dit hjem.

Sådan omregner du dit forbrug i watt til kroner og ører

Rigtig mange danskere holder i dag øje med elpriserne, men det kan stadig være svært at omsætte begreber som watt og kWh til kroner og øre. Hvad koster det egentlig, når opvaskemaskinen kører, eller når elkedlen koger vand? 

I denne guide lærer du, hvordan du nemt regner strømforbruget ud, så du bedre kan udnytte de billige timer og spare penge.

Det handler i bund og grund om at finde apparatets wattforbrug, omregne det til kWh og gange det med elprisen. På den måde kan du hurtigt finde ud af, hvad dine daglige vaner koster og hvor der er mest at spare. 

De typiske strømslugere i hjemmet er tørretumbleren, vaskemaskinen og opvaskemaskinen, men små ændringer kan gøre en stor forskel.

Familie, der hygger i sofa

Få svar på dine spørgsmål her eller kontakt os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Der kan være mange spørgsmål som melder sig, når det handler om at optimere sit hjem med bæredygtig energi. Vi giver svar på nogle af dem her.



Du kan også ringe til os på +45 7020 7474.

Kontakt os nu

Hvordan fungerer Heartbeat intelligent energistyring?

Heartbeat er den nemme måde at optimere sit energiforbrug. Det sikrer, at du får den lavest mulige elregning, at du tjener mest muligt på din overskydende strøm og at du bidrager til et mere stabiliseret elnet.

Heartbeat tilkobles til elbørsen, vejrudsigten og alle dine grønne enheder i husstanden. Gennem sin kunstige intelligens og avancerede algoritmer, analyseres dit forbrug, så dit udbytte og dine besparelser kan maksimeres. Dette koncept kalder vi Energy Trader, og det kan du læse mere om her: www.1komma5.dk/heartbeat/energy-trader.

Læs mere om Heartbeat

Hvor hurtigt kan jeg forvente installation?

Når du får solceller el. andet fra 1KOMMA5° Danmark, bliver dit anlæg opsat af landets førende håndværkere og elektrikere. Travlheden kan variere, men målsætningen er altid at gøre det hurtigst muligt.


Vores montører, RTN Byg, som står for montagen af dine solceller, har vundet årets håndværker i 2020, 2021 & 2023, og var finalist i 2019, 2022 & 2024. Montagen af dine solceller sker efter aftale med dig, men det plejer at være omkring 2-3 uger efter dit køb.

Vores elektrikere står for at tilslutte din inverter og batteribank, samt færdigmelde solcelleanlægget, når det er færdiginstalleret. De er alle autoriserede el-installatører og erfarne indenfor installationen af solcelleanlæg. Elinstallationen plejer, som regel, at ske 2-3 uger efter dine solceller er blevet monteret.


Den typiske periode fra bestilling til installation vil altså tage 4-6 uger. Vær opmærksom på, at der kan være særlige forhold, der udskyder specifikke projekter. Dette vil din rådgiver kunne uddybe.

Bestil nu

Hvilke garantier har 1KOMMA5° for energistyring og andre produkter?

Hos 1KOMMA5° Danmark, har vi markedets absolut bedste garantier. Det gælder både vores intelligente energistyring med Heartbeat, men også vores solceller, invertere, batteribank, m.v.



Vores solceller fra den markedsførende, amerikanske producent, SunPower Maxeon, er dertil også i toppen, når det gælder solceller. De har nemlig hele 40 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. En unik garanti, der kun findes hos os i Danmark, da vi er eksklusive partnere med SunPower Maxeon.

Inverteren er ofte en enhed, man skal erstatte halvvejs i anlæggets levetid, men det skal du ikke tænke på hos 1KOMMA5° Danmark. Vi tilbyder, som de eneste i Danmark, mikroinvertere fra amerikanske Enphase (som har opfundet mikroinverteren). De er de bedste på markedet inden for invertere, og de tilbyder hele 25 års produkt-, service- og ydelsesgaranti. Deres batteribank har sågar en unik produktgaranti på 15 år, hvilket også er en markedsførende garanti.

Snak med en energirådgiver

Hvem er 1KOMMA5°?

1KOMMA5° Danmark er det tidligere Viasol A/S. Vi har leveret solcelleløsninger til private husstande og erhverv i Danmark siden 2011, og vi har opsat over 6.000 private solcelleanlæg og 550 erhvervsanlæg.

I juni 2023, blev vi en del af den tyske CleanTech-virksomhed, 1KOMMA5°, og er siden da blevet til den officielle danske afdeling af 1KOMMA5°. Som 1KOMMA5° Danmark, er vores muligheder for at bidrage til et grønnere Danmark blevet endnu større. Dette har vi en vision om at gøre gennem grøn energi, der er produceret med fokus på etik og bæredygtighed.

Vi tilbyder kvalitetsløsninger inden for solceller, invertere, batteribank, ladestandere, varmepumper og intelligent energistyring. Vores produktportefølje har et gennemgående tema: kvalitet og bæredygtighed. Med 1KOMMA5° kan du altså være sikker på de bedste produkter på markedet, uden at du skal gå på kompromis med produktionsforholdene.

Læs mere om 1KOMMA5°

Hvor meget kan jeg spare med en grøn husstand og solceller?

Med solceller vil de fleste kunne spare op til 70% på deres elregning. Dette kommer dog an på, hvordan dine tagflader er placeret, og hvordan anlægget dimensioneres. Dertil vil der også være et par tusinde kroners gevinst pr. år ved salg af overskydende elproduktion.


Med Heartbeat og Energy Trader kan du også udnytte dit anlægs batterikapacitet til at optimere dit energiforbrug – helt automatisk.

Få uforpligtende rådgivning